30 Eylül 2013 Pazartesi

Tavuk diye bakteri yiyoruz!


Araştırmadan çıkan çarpıcı sonuç...

Almanya’da yapılan araştırma neredeyse tüm tavukların bakteri içerdiğini ortaya koydu. Bunların arasında antibiyotiğe dirençli bakteriler de mevcut.

Almanya’da satılan ürünlerin kalite ve güvenilirliğini test eden Stiftung Warentest adlı kuruluşun tavuklar üzerinde yaptığı araştırmanın bulguları iç karartıcı. “Test” adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre iki tavuktan birinde, çok sayıda ve kısmen hastalıklara yol açan bakteri var.Çalışma kapsamında 20 ürün üzerinde test yapıldı. Dokuz ürüne “yeterli” ya da “eksik” notu verildi. 2 üründe ise AB’nin izin verdiğinden daha fazla oranda listeria bakterisi bulundu. Bu bakterilerin beyin zarı iltihabına yol açarak doğmamış bebeklere zarar verebileceği kaydedildi.

Sadece 5 ürüne iyi notu

20 üründen 12’sinde belirli antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler tespit edildi. Araştırma sırasında sadece beş ürün “iyi” notunu aldı. Bunlardan ikisinin Friki ve Kaufland’da satılan tavuk butları olduğu belirtildi.

Uzmanlar genel olarak “iyi” notunu alan ürünlerin bile tamamen bakteriden arınmış olmadığına dikkat çekerken tüketicinin hiçbir koşulda tamamen hijyenik tavuk yiyemediği ifade edildi.

Tüketicilere tavuk tüketiminde hijyene dikkat etmeleri, tavuğu yeterince soğuk bir ortamda beklettikten sonra bir an önce yemeleri tavsiye edildi. Ayrıca tavuğun diğer gıda maddelerinden ayrı hazırlanıp ayrı pişirilmesi öneriliyor. Ellerin tavuk kesildikten sonra çok iyi yıkanması ve aynı bıçak ve kesme tahtasının diğer ürünlerde kullanılmaması, önce yıkanması gerektiği ifade ediliyor.

‘Organik’ olanda bile var

Araştırmanın dikkat çekici noktası ise beş organik tavukta da bakteriye rastlanmış olması. Organik tavukların birinde rastlanan bakteri antibiyotiğe dirençli. ‘En iyi organik ürün’ bile sadece asgarî beklentilerin karşılandığını gösteren “memnuniyet verici” notunu alabildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder