Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması ile karakterize olan kanser, insanların belki de en korkulu rüyalarından biridir.
DOĞAL KANSER SAVAŞÇILARI
Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması ile karakterize olan kanser,
insanların belki de en korkulu rüyalarından biridir. Ortalama insan ömrünün uzadığı günümüz
toplumunda, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki ölüm nedenidir. Bir erkeğin
herhangi bir kansere yakalanma riski % 43,4 iken, bu oran kadınlarda %38’ler civarındadır.
Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu,
kanserlerin ortaya çıkmasında kalıtsal faktörlerin yanısıra sigara, çeşitli viral enfeksiyonlar,
radyosyona maruziyet ve beslenme alışkanlıkları önemle üzerinde durulması gereken
çevresel faktörlere dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmalara göre şişmanlarda, şeker hastalarında, diyetsel yağ ve proteini fazla
alanlarda kanser daha sık görülmektedir.
Çağımızın hastalığı olan kanserden korunmak için öneriler:
1) Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak gereklidir. Kalori kısıtlamasının ve düzenli
egzersizin tümör büyümesini durdurduğu yıllardan beri bilinmektedir.
2) Günlük toplam kalorinin %30’undan azını yağlar oluşturmalıdır. Mümkün olduğu
kadar az yağlı beslenmek, tereyağ, margarin gibi doymuş yağ miktarını azaltmak
gereklidir. Bu tür yağları fazla tüketmek bağırsak, rektum, meme ve rahim
kanserlerine yol açabilmektedir.
3) Günlük protein tüketimi toplam kalorinin %15’ini geçmemelidir. Daha çok beyaz
etler tercih edilmeli, kırmızı et haftada en fazla bir-iki gün tüketilmeli ve işlenmiş et
ürünlerinden (şarküteriden) uzak durulmalıdır. Aşırı protein tüketimi meme, bağırsak,
rahim, pankreas ve böbrek kanserlerini tetiklemektedir.
4) Diyetteki şeker ve tuz fazlalığı da, pankreas, mide ve bağırsak kanseri riskini
artırmaktadır. O nedenle mümkün olduğu kadar tatlılardan, tuzlu salamuralardan ve
turşulardan uzak durmak gereklidir.
5) Alkol kullanılıyorsa alımı iyice azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır.
6) Yiyecekleri pişirirken yüksek ısıda kızartmak-kömürde ızgara yapmak yerine,
haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini uygulamak gerekir.
7) Diyetimiz
lif
oranı
yüksek
meyvalardan,
yeşil
yapraklı
sebzelerden,
kurubaklagillerden, kuruyemişlerden, tam tahıl ürünlerinden, omega-3 yağ asitleri
içeren balıklardan zengin olmalıdır.
8) Vitamin C, folik asit, selenyum, beta-karoten, vitamin D, kalsiyum ve magnezyumun
da koruyucu etkisi vardır. Özellikle soya fasulyesi, brokoli, maydonoz, lahana, kayısı,
sarımsak, ıspanak, fındık, zeytinyağı, incir, havuç ve domates mucizevi etkileri olan
doğal kanser savaççılarıdır.
Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması ile karakterize olan kanser,
insanların belki de en korkulu rüyalarından biridir. Ortalama insan ömrünün uzadığı günümüz
toplumunda, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki ölüm nedenidir. Bir erkeğin
herhangi bir kansere yakalanma riski % 43,4 iken, bu oran kadınlarda %38’ler civarındadır.
Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu,
kanserlerin ortaya çıkmasında kalıtsal faktörlerin yanısıra sigara, çeşitli viral enfeksiyonlar,
radyosyona maruziyet ve beslenme alışkanlıkları önemle üzerinde durulması gereken
çevresel faktörlere dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmalara göre şişmanlarda, şeker hastalarında, diyetsel yağ ve proteini fazla
alanlarda kanser daha sık görülmektedir.
Çağımızın hastalığı olan kanserden korunmak için öneriler:
1) Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak gereklidir. Kalori kısıtlamasının ve düzenli
egzersizin tümör büyümesini durdurduğu yıllardan beri bilinmektedir.
2) Günlük toplam kalorinin %30’undan azını yağlar oluşturmalıdır. Mümkün olduğu
kadar az yağlı beslenmek, tereyağ, margarin gibi doymuş yağ miktarını azaltmak
gereklidir. Bu tür yağları fazla tüketmek bağırsak, rektum, meme ve rahim
kanserlerine yol açabilmektedir.
3) Günlük protein tüketimi toplam kalorinin %15’ini geçmemelidir. Daha çok beyaz
etler tercih edilmeli, kırmızı et haftada en fazla bir-iki gün tüketilmeli ve işlenmiş et
ürünlerinden (şarküteriden) uzak durulmalıdır. Aşırı protein tüketimi meme, bağırsak,
rahim, pankreas ve böbrek kanserlerini tetiklemektedir.
4) Diyetteki şeker ve tuz fazlalığı da, pankreas, mide ve bağırsak kanseri riskini
artırmaktadır. O nedenle mümkün olduğu kadar tatlılardan, tuzlu salamuralardan ve
turşulardan uzak durmak gereklidir.
5) Alkol kullanılıyorsa alımı iyice azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır.
6) Yiyecekleri pişirirken yüksek ısıda kızartmak-kömürde ızgara yapmak yerine,
haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini uygulamak gerekir.
7) Diyetimiz
lif
oranı
yüksek
meyvalardan,
yeşil
yapraklı
sebzelerden,
kurubaklagillerden, kuruyemişlerden, tam tahıl ürünlerinden, omega-3 yağ asitleri
içeren balıklardan zengin olmalıdır.
8) Vitamin C, folik asit, selenyum, beta-karoten, vitamin D, kalsiyum ve magnezyumun
da koruyucu etkisi vardır. Özellikle soya fasulyesi, brokoli, maydonoz, lahana, kayısı,
sarımsak, ıspanak, fındık, zeytinyağı, incir, havuç ve domates mucizevi etkileri olan
doğal kanser savaççılarıdır.
kaynak:saglik.haber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder